środa, 23 listopada 2011

Sernik z lemon curdem

Składniki

Spód:
* ciastka digestive - rozdrobnić (225g)
* ok.60 g masła - rozpuścić

Masa serowa:


* 500 g sera śmietankowego,
* 400 g jogurtu greckiego
* 4 jajka
* 200 g czekolady białej
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 opakowanie budyniu waniliowego


Lemon curd


* sok z 1 dużej cytryny
* skórka z 1 cytryny
* 3 żółtka
* 110 g cukru
* 60 g masła


Masa śmietanowa


* 500 g gęstej śmietany (u mnie 18%)
* 4 łyżki (z górką) serka homogenizowanego, naturalnego
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , (z ziarenkami u mnie)
* 2 opakowani cukru wanilinowego ( u mnie: z dodatkiem prawdziwej wanili)


 






Przygotowanie

Wymieszać pokruszone digestive z masłem. Mieszaniną wylepić dno i część boków tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do lodówki na pół godziny

Lemon curd: Do rondelka wsypać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Dobrze wymieszać i postawić rondelek na bardzo małym ogniu. Podgrzewać ciągle mieszając. Jak masa zrobi się już gęsta, dodajemy masło pokrojone na malutkie kawałeczki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Przykrywamy wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa serowa: Do miski włożyć ser, jogurt grecki, jajka i budyń. Wszystko razem dokładnie ale krótko wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Przestudzić i dodać do masy serowej. Wymieszać.
Wlać masę serową do tortownicy.
Na wierzch układać łyżeczką wystudzony lemon curd. Delikatnie rozprowadzić , aby powstał efekt marmurku.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić sernik. Po 8 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze ok. 1h 10min.
Przygotować polewę śmietanową: do miski dać śmietanę, serek homogenizowany, cukier wanilinowy i ekstrakt. Krótko wymieszać.

Wyjąć sernik z piekarnika (piekarnika ustawić na 160 stopni) i na wierzch wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ponownie tortownicę do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 8 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika (ja wkładam pomiędzy drzwiczki i piekarnik, rękawicę kuchenną) i zostawić sernik na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz