czwartek, 3 listopada 2011

Sos paprykowo pomidorowy słodko kwaśny

Składniki

SOS PAPRYKOWO POMIDOROWY

- 2kg papryki
- 6 średnich cebul
- 1/2 łyżeczki soli do papryki
- 1 łyżka soli do cebuli
Zalewa:

- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki octu
- 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego (np Pudliszki lub inny)
- 1/2 łyżeczki soli

- liść laurowy, ziele angielskie do smaku ( po klika sztuk każdego)



Przygotowanie

WYKONANIE

Paprykę pokroić w paski i zasypać 1/2 łyżeczki soli, pozostawić na 3-4 godziny by zmiękła i puściła sok. Cebulę pokroić w krążki i pozypać 1 łyżką soli i pozostawyć w osobnym naczyniu na 3-4 godzin. Następnie wycisnąć i wymieszać oba składniki przełożyć do dużego garnka zalać zalewą (uważać by nie było jej zbyt dużo) dodać koncentrat pomidorowy -zagotować około 10min.

Gorące nakładać do słoików i pasteryzować około 15 min


POLECAM JAKO DODATEK DO OBIADÓW!!!


P.S. Ja zagotowałam i nałożyłam gotujące w słoiki i już nie pasteryzowałam tylko mocno zaktręcone stawiam do góry nogami by się dokładnie zamknęły


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz