poniedziałek, 14 listopada 2011

Ciasto drozdzowe do odrywania

Składniki


300g maki
5 lyzek cukru
2 zoltka
4 lyzki oleju
25g drozdzy
80ml mleka
50 ml wody
starta skorka z cytryny
1 lyzeczka cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:
50g miekkiego masla lub margaryny
50g cukru
1 lyzeczka cynamonu

Wszystkie skladniki mieszamy ze soba.

Mozna dodac takze 2 lyzki soku z cytryny do nadzienia.






Przygotowanie


Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, zalac cieplym mlekiem i rozmieszac z trzema lyzkami maki. Zostawic az rozczyn urosnie.
Do naczynia wsypujemy przesiana make a do niej reszte skladnikow. Nie zapominamy o wyrosnietych drozdzach.
Zagniatamy ciasto na miekka, gladka mase i odstawiamy do wyrosniecia pod przykryciem na okolo 2 godziny.
Nastepnie walkujemy ciasto na cienki placek, smarujemy go nadzieniem i kroimy na kilka paskow, ktore ukladamy jeden na drugim a nastepnie kroimy na 4 czesci.
Ukladamy pionowo w blaszce (keksowce) wylozonej papierem. Odstawiamy do ponownego wyrosniecia na 1 godzine.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170° przez okolo 35 minut (do suchego patyczka). Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz