środa, 16 listopada 2011

Zupa ogórkowa - poezja smaku

Składniki

- skrzydło z indyka
- włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, seler, por)
- cebula
- 1,5 kg ziemniaków
- 6-8 dobrych ogórków kiszonych
- 15 ziaren pieprzu, 5 ziaren ang. ziela, 2 listki laurowe (zawinąć w gazę i zawiązać na supeł; po ugotowaniu zupy można wyjąć i nie będą pływały w zupie)
- pół łyżki soli (jeśli będzie za mało słona, można dosolić na sam koniec, już po dodaniu ogórków)
- woda
- duży garnek

opcjonalnie:
*śmietana 18% ukwaszona
* łyżka pokrojonego koperku




Przygotowanie

- Do dużego garnka włożyć umyte skrzydło z indyka.
- Wlać wodę (tyle żeby zostało około 3 cm zapasu)
- Dodać pieprz, ziele ang. i listki laurowe zawinięte w gazę (oczywiście mogą pływać luźno w zupie, ale ja nie lubię później wyławiać pieprzu podczas jedzenia )

POWINNO SIĘ GOTOWAĆ PÓŁ GODZINY, następnie POSOLIĆ WYWAR i dodać przygotowane wcześniej warzywa:

- włoszczyznę umyć obrać i poszatkować drobno w blenderze (lub zetrzeć na tarce)
- cebulę obrać przekroić na pół i ułożyć na palnikach gazowych żeby się chwilę przypiekła (pół minutki)
- por również powinien być podpieczony na palniku gazowym - tak jak cebula

WARZYWA WRZUCIĆ DO WYWARU I DALEJ GOTOWAĆ JESZCZE 1,5 GODZINY.

5 minut przed końcem gotowania dodać do zupy zmiksowane ogórki kiszone (lub starte na tarce- na malutkich oczkach)

W OSOBNYM GARNKU UGOTOWAĆ ZIEMNIAKI POKROJONE W KOSTECZKĘ (15 min.)


GDY ZUPA SIĘ UGOTUJE:
- wyjąć mięso (można je pokroić i dodać do talerza zupy)
- wyjąć przyprawy (pieprz, ang. ziele, liście laurowe), cebulę i pora

- zupę przecedzić przez sitko
- warzywa, które się w niej gotowały zmiksować, przetrzeć przez sitko i dodać do zupy żeby ją zagęścić (to czego nie udało się przetrzeć - wyrzucić)
- dodać ziemniaki (odlać część wody, w której się gotowały jeśli jest jej za dużo)

Zupa jest smaczna z dodatkiem koperku i kleksem śmietany

POLECAM !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz