piątek, 25 listopada 2011

kielbasa w pomidorach mojej mamy

Składniki

1/2 kg kiełbasy (najlepiej ślaskiej, ale kazda, nie posiadająca dużej ilości tłuszczu, jest dobra
4 większe cebule
2 czerwone papryki ( w razie braku mozna zastąpić mieloną ostrą papryką wtedy dodać do smaku)
1 koncentrat pomidorwy (mały słoiczek)
125 ml gęstej śmietan  
1   łyżeczka cukru  
sól. pieprz do smaku
olej do samżenia



Przygotowanie

Cebulę oczyścić i pokroić w talarki.Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cieniutkie paseczki.Z kiełbasy zdjąć oslonki (niekoniecznie jak kto lubi) i pokroic w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.dodać cebulę i smażyć około 5min (tak,żeby cebula była miekka). Następnie dodać kiełbaskę i smażyć, aż kiełbaska się zarumiemi.Dodać paprykę ,koncentrat pomidprowy i łyżeczkę cukru i jeszcze smazyć okolo 5 min.Dodać śmietanę wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Jest to przepis, który mozna urozmaicać wg własnego uznania.
Często jest bazą wyjściową do różnych dań typu pizza,spagetti. Polecam. Moje dzieci przepadają za taką kiełbaską w pomidorach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz