środa, 9 listopada 2011

kurki i boczek w pierogach zamknięte

Składniki

Nadzienie:


kurki


boczek


cebula


olej


sól


pieprz



ciasto na pierogi według ulubionego przepisu, moja wersja:


mąka


woda


jajko


odrobina oleju


sól


Nie podaję ilości bo wszystkiego daję na oko :)



Cebulka i olej do jej usmażenia





Przygotowanie

Nadzienie:

Kurki obgotowujemy kilka minut we wrzątku a następnie smażymy z pokrojoną drobno cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Boczek kroimy w cienkie psaki i wrzucamy na głęboki olej (wrzuciłam do frytownicy), smażymy na chrupko. Gdy boczek wystygnie wkruszamy go do do kurek, mieszamy farsz.

Przygotowujemy ciasto. Ważne! ciasto musi być trochę grubsze niż zwykle, chrupiący boczek może przecinać cienkie ciasto.

Podajemy z usmażoną cebulką.

Kalorii to ma tyle, że nie umiem zliczyc. Raz nie zawsze, dwa nie wciąż :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz