czwartek, 17 listopada 2011

Gąbka

Składniki

Ciasto I
8 żółtek
2 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto II
8 białek
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 szkl maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach cytrynowy

Masa:
500 ml 30% śmietany
2 op galaretki ( czerwona i zielona)



Przygotowanie

Żółtka i jajka ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki i piec 30 min w 180 st C. Wystudzone ciasto podzielić na 2 blaty.

Drugie ciasto:
Białka ubić na sztywno,dodając cukier a następnie mąkę,mak oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać,na koniec dodać olejek,rozłożyć na blaszce i upiec.

Masa:
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szkl wody. Śmietanę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę.Na jedną część biszkoptu wyłożyć 1 część masy, przykryć ciastem makowym ,na nie 2 część masy i druga część biszkoptu. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz