środa, 9 listopada 2011

Klopsiki podpiekane w delikatnym sosie pomidorowym

Składniki

Klopsiki
1kg mięsa mielonego
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
vegeta ,tymianek, pieprz,magi,czosnek

Sos pomidorowy
1 cebula-duża
1 papryka czerwona- duża
5 pomidorów spażonych bez skórki- dużych
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
vegeta , pieprz



Przygotowanie

Cebulę paprykę i pomidory kroimy w kostkę i dusimy na maśle w garnku.Dodajemy trochę vegety. Możemy równiez nastawić wodę na ryż i już go ugotować , będzie miał czas dojść.

Przykrywamy i zostawiamy 15 min. żeby wszystko zmiękło.
Przygotowujemy w międzyczasie nasze klopsiki. Wszystkie składniki dobrze razem zagniatamy i formujemy kotleciki.Smażymy na patelni bez bułki tartej.


Sos miksujemy blenderem i powstaje nam gęsta masa , którą możemy nieco rozrzedzić wodą.Po przegotowaniu zabielamy śmietaną i mąką. Sosu powinno być nie więcej niż pół garnka. Oczywiscie doprawiamy do smaku.


Do otrzymanego sosu wrzucamy wczesniej usmażone klopsiki i danie jest gotowe.


Danie jest bardzo smaczne podaję go z sałatką z kapusty pekińskiej  jak widać na zdjęciu. Dzisiaj było na obiad było pyszne - polecam

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz