wtorek, 8 listopada 2011

Garganelli /czyli makaron/ z sosem ziołowym

Składniki

30 dag makaronuu jajecznego garganelli lub penne /grube rurki z ze końcami ściętymi pod kątem/

cebula

szklanka śmietany 30%

2 łyżki czystaj wódki

2 łyżki masła

5 łyżek startego parmezanu

po łyżce posiekanych ziół: tymianku, lubczyku, bazylii

sól, pieprz




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Dodać zioła, śmietanę oraz wódkę i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente /najlepiej według przepisu podanego na opakowaniu/, odcedzić, wymieszać z sosem, doprawić solą i pieprzem według gustu i smaku. Posypać serem i od razu podawać. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz