czwartek, 17 listopada 2011

serniczek z kulkami orzechowymi

Składniki

składniki na blaszke 20/30cm
kruche ciasto:
-20 dag mąki
-7 dag cukru
-10 dag margaryny
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka płaska kakao

masa serowa:
-1kg sera z pojemnika
-pół szkl.ciepłego mleka
-niepełna szkl.cukru
-pół szkl .oleju
-3 jajak
-budyń śmietankowy

kulki orzechowe:
-30 dag orzechów zmielonych
3-4 łyżki cukru pudru
-1/3 łyzeczki proszku do pieczenia
-1 szkl. kwasnej śmietany 

masa orzechowa:
-20 dag orzechów mielonych
-szkl.mleka
-pół szkl.cukru
-250 gram masełka




Przygotowanie

kruche ciasto : z podanych składników oprócz kakao zagnieśc ciasto,nastepnie ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać przesiane kakao.Ciasta kruche rozwałkowac na wielkośc brytwanki i wyłożyc ją ciastem na spód białe ciasto kruche i przykryć ciastem kruchym z dodatkiem kakao
kulki orzechowe:wszystkie składniki dobrze wymięszać ,mase schłodzic w lodówce po czym formować kuleczki.
ser: jajka ubić z cukrem na puch następnie dodać ser,mleko,olej,i budyń .Wszystko dobrze zmiksować .połowę masy serowej wylac na ciasto kruche nastepnie poukładac kulki orzechowe i zalać reszta masy serowej.Ciasto piec 1 godzinkę w piecyku nagrzanym do 180 stopni.
masa orzechowa:mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy .Wystudzic .Miekkie masełko utrzec z cukrem i dodać wystudzone orzechy zalane mlekiem .Masę rozprowadzic na wystudzony sernik .Wierzch można polac polewą jak na zdjęciu


Pomysł na przepis zaczerpniety z ksiązki kulinarnej siostry Anastazji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz