środa, 16 listopada 2011

Ciasto tak jakby czekoladowe

Składniki

1szkl. cukru  
1 cukier waniliowy  
1szkl. mleka  
2 jajka  
½ kostki masła lub ½ szklanki oleju   ale z olejem ciasto jest bardziej pulchne
2 łyżki powideł śliwkowych  
3 łyżki kakao   
2 łyżeczki sody oczyszczonej  
2 szklanki mąki  
bakalie



Przygotowanie

cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, masło, powidła, kakao i sodę dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i bakalie. Piec ok. 40 min.


ALTERNATYWA:  
Ciasto zrobić wg przepisu (nie dodając bakalii). Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić, namoczyć ponczem(2 torebki herbaty- aronii lub hibiskusa). 

Masa:  
ok. ¾ kostki margaryny  
1 budyń (dodać mniej mleka)-zrobić jak na opakowaniu  
4 łyżki cukru pudru  
sok z ½ cytryny 

Budyń ugotować , ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyniu. Dodać sok z cytryny, dobrze rozmieszać. Rozsmarować na części ciasta i przełożyć drugą. 

Polewa:  
3 łyżki margaryny  
2 łyżki mleka  
12dkg. cukru pudru  
kakao 

Mleko zagotować z margaryną. Dodać cukier i kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i polać wierzch ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz