Składniki
8 kotletów schabowych bez kości
1 duża cebula
1 mała papryka lub 1/2 szt dużej
1 mała marchewka
30 dkg pieczarek
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki+ mąka do panierki
Przygotowanie
Kotlety umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem posolić i posypać pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z wymieszanym z olejem.
Przełożyć do szerokiego rondla, pieczarki pokroić w talarki,marchewkę w kawałki, cebulę w piórka i obsmażyć chwilę na patelni. Przełożyć do schabu i zalać wodą (wody ma być tyle żeby wszystko było lekko przykryte) Dodać przyprawy i dusić na małym ogniu aż mięso zrobi się miękkie.
Na 10 minut przed wyłączeniem, dodać pokrojoną na drobne kawałki paprykę i jeszcze razem gotować..Gotowy sos doprawić pieprzem.
Gdy potrawa będzie wg nas za rzadka, rozrobić łyżkę mąki z zimną wodą, tak żeby nie było grudek i wlać do mięsa, gotować razem 2 min delikatnie mieszając.
Podawać z kaszą jęczmienną,kluskami śląskimi, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz