czwartek, 17 listopada 2011

Schab w sosie pieczarkowo-paprykowym

Składniki

8 kotletów schabowych bez kości


1 duża cebula


1 mała papryka lub 1/2 szt dużej


1 mała marchewka


30 dkg pieczarek


sól, pieprz


1 łyżeczka majeranku


2 łyżki oleju


1 czubata łyżka masła


1 łyżka mąki+ mąka do panierki





Przygotowanie

Kotlety umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem posolić i posypać pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z wymieszanym z olejem.

Przełożyć do szerokiego rondla, pieczarki pokroić w talarki,marchewkę w kawałki, cebulę  w piórka i obsmażyć chwilę  na patelni. Przełożyć do schabu i zalać wodą (wody ma być tyle żeby wszystko było lekko przykryte) Dodać przyprawy i dusić na małym ogniu aż mięso zrobi się miękkie.

Na 10 minut przed wyłączeniem, dodać pokrojoną na drobne kawałki paprykę i jeszcze razem gotować..Gotowy sos doprawić pieprzem.

Gdy potrawa będzie wg nas za rzadka, rozrobić łyżkę mąki z zimną wodą, tak żeby nie było grudek i wlać do mięsa, gotować razem 2 min delikatnie mieszając.

Podawać z kaszą jęczmienną,kluskami śląskimi, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego.

                                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz