środa, 16 listopada 2011

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki

1 młoda kaczka,
75 dag kwaśnych jabłek,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki smalcu (przetopionego z dużą ilością cebuli),
sól



Przygotowanie

Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą. Wnętrze kaczki posolić i oprószyć majerankiem i rozmarynem. Odstawić na 2 godziny. Jabłka umyć i osuszyć. Jedno odłożyć. Resztę obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Do wnętrza kaczki włożyć jabłka, zaszyć. Kaczkę cieniutko posmarować smalcem. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec od 1 ½ do 2 godzin. W czasie pieczenia co pół godz. podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka miękka wyjąć ją z naczynia w którym się piekła i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałe jabłko pokroić wraz z łupinami w plastry. Z każdego plastra wykroić gniazda nasienne (ja to robię zakrętką od butelki). Plastry jabłka ułożyć na wytopionym tłuszczu i zapiekać ok. 10 min. Uważać aby się nie rozgotowały.
Kaczkę pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku tak aby tworzyły „całość”. Obłożyć upieczonymi plastrami jabłka. Udekorować. Podawać z czerwoną kapustą i pyzami wielkopolskimi (tzw. kluchy na parze).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz