sobota, 12 listopada 2011

Przepyszna drozdowka

Składniki

DROZDZOWKA Z WIECLAWIC Pani Janasowej Skladniki: Ciasto: 70 dag maki tortowej (+ 5 lyzek) 5 jajek ( 3 cale ; 2 zoltka) 8 dag drozdzy 1 szklanka mleka 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 10 dag oleju 1/2 lyzeczki soli 1 zapacz pomaranczowy Kruszonka: 1/4 kostki margaryny 3 lyzki cukru pudru 4 lyzki maki tortowej 1 cukier waniliowy



Przygotowanie

Cukier, mleko, drozdze i maka (5 lyzek) rozmieszac i odstawic do wyrosniecia. Gdy zaczyn wyrosnie, dodac reszte skladnikow i wyrabiac reka 30 minut. Odstawic do wyrosniecia. Gdy potroi objetosc wylozyc na wysmarowana forme, odstawic do wyrosniecia na 15 minut, posypac kruszonka. Piec 30-35 minut w 180`C (sprawdzac patyczkiem).

zdjęcie: eda124

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz