niedziela, 27 listopada 2011

Makowiec z kruszonką

Składniki

Ciasto:
   1/2 kostki margaryny
    15 dkg.cukru
    15 dkg.mąki krupczatki
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      3 jaja
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
80-100 dkg.maku
      1/2 kostki masła roślinnego
      4-5 jaj
      1/2 słoika dżemu śliwkowego
      2-3 łyżek miodu
   1 1/2 szklanki cukru      
         2 łyżki kakao
            olejek migdałowy
            rodzynki
            posiekane orzechy

Kruszonka:
25 dkg.mąki
10 dkg.cukru
15 dkg.zimnego masła lub margaryny

Lukier:
25 dkg.cukru-pudru
  3 łyżki zimnej wody





Przygotowanie

Utrzeć margarynę z cukrem dodać kolejno:żółtka,mąki z proszkiem i pianę z białek.Wyłożyć ciasto na blachę.

Mak sparzyć,dobrze osączyć i zemleć dwa razy a następnie stopniowo dodawać - ciągle ucierając:cukier,żółtka,dżem,kakao,masło roztopione razem z miodem,olejek i bakalie.Na końcu masę delikatnie wymieszać z pianą z białek i wyłożyć na ciasto.

Posiekać składniki kruszonki - zagnieść,rozkruszyć i posypać ciasto.
Piec około 1 godz. w temp.200 stopni.
Gorący makowiec polukrować lukrem(cukier-puder roztarty z wodą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz