piątek, 25 listopada 2011

pierogi z pokrzywą i mięsem

Składniki

nadzienie:
0,5kg milonego mięsa (drobiowe lub mieszane)
2 ziemniaki ugotowane
2 cebule
1ząbek czosnku
duży pęczek młodej pokrzywy lub szpinaku świerzego lub puszka szpinaku w wodzie
sól i pieprz
olej


ciasto:
według własnego przepisu lub
-3szkl mąki
-1szkl gorącej wody
-1łyżka oleju
-szczypta soli



Przygotowanie

Pokzywę lub szpinak dobrze sparzyć a następnie posiekać drobno. Jezeli używasz szpinaku z puszki to odsącz lub odparuj z nadmiaru wody.
Cebule drobno posiekaj i podsmaz na oleju pod koniec smarzenia dodaj posiekane i sparzone liście i smaz jeszcze ok 3 min.Ziemniaki rozgnieć widelcem.Teraz wszystko połącz(liście ,cebule, ziemniaki, mięso mielone), dodaj zgnieciony czosnek, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Jeżeli masa ci się wydaje za luźna dodaj trochę tarkowanej błki.
Farszem nadziewaj ciasto na pierogi. Gotuj 10 min od wypłynięcia.
SMACZNEGO

Pokrzywę polecam zbierać doleko od szosy i w maju kiedy jest zielona, młoda i najzdrowsza. Pamiętaj najsmaczniejsze są szczyty roślin tak do 5 listka od góry.
Szczegulnie polecam dla małych dzieci i osób z anemią oraz w okresie rekonwalescencji po zabiegach z uwagi na wysoką zawartość żelaza w pokrzywie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz