wtorek, 8 maja 2012

Zupa szpinakowa z ryzem

Składniki

Przepis na 2 osoby
1 cebula1 marchewkapol lodygi seleranac pietruszkiszpinak jesli mrozony 2 kostki ok. 120 g (swiezy 100 g)pol szklanki ryzu1lyzka oliwy lub pol lyzeczki maslaser tarty do posypania (parmezan lub inny)sol, pieprz










Przygotowanie

Do nieduzego garnka wlac ok. 1,5 litra zimnej wodyWrzucic przekrojona na pol cebule, marchewke pokrojona w talarki,  drobno pokrojony seler i zamrozony szpinak (jesli mamy swiezy to surowe rozdrobnione liscie)Wstawiamy na gas, solimy i gotujemy ok. 20 min. pod przykryciemSprawdzamy czy warzywa sa miekkieWrzucamy ryz i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 10-15 min. w zaleznosci od typu ryzu i gustu.Przyprawiamy do smaku sola i pieprzemNalewamy na talerze, okraszamy maslem lub oliwa, goraca zupe posypujemy serem, aby ten sie rozpuscilJest to ekspresowa zupa, zdrowa, pozywna i wygodna szczegolnie jesli mamy pusta lodowke ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz