piątek, 25 maja 2012

"Puree" z czerwonej fasoli wg South Beach

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwy


1 duża cebula


2 duże ząbki czosnku


1 puszka (540 g) czerwonej fasoli (lub białej)


1/2 szkl. wody


1/2 kostki rosołowej warzywnej


1/2 łyżeczki soli


świeżo zmielony czarny pieprz



 





Przygotowanie

W Diecie South Beach w najostrzejszej fazie 1 nie wolno jeść ziemniaków. Świetnym zamiennikiem jest puree z czerwonej lub białej fasoli, która jest bogata w błonnik i nasyci nas.Osobiście pierwszy raz dzisiaj robiłam to "puree" ale warto było! smakowało całej rodzince, a na SB jestem tylko ja :)

W małym garnuszku rozgrzać oliwę z oliwek. W między czasie posiekać drobno cebulkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do oliwy i smażyć ok. 7 min aż cebulka się zeszkli.

Następnie dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, wodę oraz kostkę rosołową i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5-7 min.

Zdjąć garnuszek z ognia doprawić pieprzem i za pomocą ubijaczki do ziemniaków rozgnieść zawartość na grube "puree"

podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz