piątek, 11 maja 2012

Swiateczne piersi szaszłykowe

Składniki

4 filety z kurczaka
pieczarki konserwowe, kilka małych sztuk
cebulka marynowana
szynka, ok. 25 dag
długie patyczki szaszłykowe (na każda pierś jeden)





Przygotowanie

Piersi z kurczaka dokładnie, w miarę cienko rozbić, rozłożyć na folii, doprawić pieprzem, sola.
Na patyk szaszłyka nadziewać naprzemiennie cebulkę, grzybka, szynkę pokrojonaą w kostke 2x2 cm. Szaszłyk ułożyć na piersi, owinąć go szczelnie mięsem  tak, aby wystawały 2 końce  patyka (umożliwia to łatwiejsze smażenie i panierowanie), opanierować w mące, jajku, bułce, usmażyć, rumieniąc dokładnie z każdej strony. Po usmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Kiedy piersi sa już zimne, usunąć patyk, delikatnie przekroić wzdłuż na pół, rozłożyć na półmisku, podgrzać przed podaniem.

Przepis znalazłam  w ksiazce Anastazji, wypróbowałam, zamieniłam składniki nadzienia według własnego gustu, danie jest pyszne i pieknie wyglada...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz