środa, 16 maja 2012

zupa z sałaty

Składniki

50g masla
1 cebula
4 sredniej wielkosci ziemniaki
2 zabki czosnku
1l bulionu warzywnego lub z kurczaka
1 zielona salata (nie lodowa)
szczypta galki muszkatolowej
150ml kwasnej smietany lub wiecej w zaleznosci od upodobania
ziarenka smaku do doprawienia w zaleznosci do upodobania



Przygotowanie

1. Na rozgrzanym masle podsmazamy cebule pokrojona w kostke i drobno posiekany czosnek
2.Po paru minutach  ok 3 min dodajemy pokrojone ziemniaki w kostke i smazymy przez okolo 2 min.
3.dodajemy bulion i gotujemy do czasu kiedy ziemniaki beda miekkie.
4.Nastepnie dodajemy drobno posiekana salate i przykrywamy przykrywka, gdy wszystko zaczyna sie gotowac odczekac 3-4 minut kiedy salata zacznie mieknac.
5.Nastepnie miksujemy w blenderze lub mikserem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy szczypte galki muszkatolowej i smietane, wszystko mieszajac.
Na koniec zupe mozna posypac swiezym pocietym szczypiorkiem dla udekorowania

Do zupy tej mozna tez dodac troche pora tez super smakuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz