sobota, 26 maja 2012

Caldo verde z kurczakiem

Składniki

Na 4 porcje:


2 łyżki oliwy
1 cebula, grubo pokrojona
125 g chorizo, pokrojone w plasterki lub kostkę
8 udek z kurczaka, bez skóry i kości (zrobić z tego wywar), mięso pokrojone w kostkę
500 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka wędzonej papryki
750 ml wywaru z kurczaka
400 g (1 puszka) fasoli borlotti, odsączona
125 g jarmużu, porwany na kawałki wielkości kęsa
chrupkie pieczywo, do podania
sól i pieprz




Przygotowanie

Oliwę podgrzać w garnku, dodać cebulę i chorizo, smażyć przez 5 minut lub do momentu zmięknięcia cebuli, zamieszać od czasu do czasu. Następnie dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia kurczaka.

Dodać ziemniaki, czosnek, paprykę i gotować przez 1 minutę, po czym wlać wywar z kurczaka, dorzucić fasolę oraz odrobinę soli z pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zakryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut lub do momentu ugotowania się ziemniaków.

Porwany jarmuż dodać do garnka, wepchnąć pod powierzchnię zupy i gotować przez 3-4 minuty. Zupę przelać do talerzy i podawać z chrupiącym pieczywem.



Przepis pochodzi z książki 200 chicken dishes, autorstwa Sary Lewis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz