niedziela, 13 maja 2012

Ziemniaki zapiekane po francusku

Składniki

1/2 kg obranych, umytych ziemniaków,
10 dag masła,
2 cebule,
1 mini kostka Knorr czosnek,
olej lub oliwa do smażenia



Przygotowanie

Ziemniaki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut, odcedzamy. Gdy wystygną, kroimy w cienkie plasterki (około 5 milimetrów).

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule. Chilkę podsmażamy.

Naczynie do zapiekania smarujemy łyżeczką masła, układamy w nim ziemniaki razem z podsmażoną cebulką. Wszystko posypujemy pokruszoną mini kostką Knorr czosnek i zalewamy rozpuszczonym masłem.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż zmieniaki staną sie rumiane.

Podaję z rybami lub kotletami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz