poniedziałek, 21 maja 2012

Piernikowe śledzie

Składniki

1 kg śledzi

przyprawy:
cynamon
kolendra
anyżek
gorczyca
goździki

szklanka oliwy
cebulka szalotka



Przygotowanie

Śledzie namoczyć przez dobę w zimnej wodzie.

Wszystkie przyprawy wsypać do moździerza i rozdrbnić, nie muszą być starte na pył :), mogą pozostać większe kawałeczki. Dodać oliwę, tak żeby powstała zalewa.
Na 1 kg ryby powinna być conamniej szklanka przypraw.

Śledzie pokroić na średniej wielkości dzwonki, zalać zalewą, zostawić na 4 doby.

Przed podaniem wyłożyć śledzie na półmisek, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, zalać zalewą z oliwy i przpraw, tylko najlepiej najpierw ja odcedzić i wykorzystać sam sos.

Polecam, bo są naprawdę pyszne i w ogóle nie są słodkie, choć smakują jak.... pierniczki :)

SMACZNEGO  !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz