środa, 9 maja 2012

Chłodnik botwinkowy

Składniki

botwinka - 1 pęczek
barszcz czerwony - 1 opakowanie
rosół warzywny - 2 kostki
jogurt natrualny - 2 duże opakowania
kefir lub maślanka - 1 duże opakowanie
śmietana - 250 ml
zielony ogórek - 2 szt.
rzodkiewki - pęczek
koperek, szczypiorek - po 1 pęczku
jajka
czosnek - 3 ząbki
pieprz, sól (ewentualnie magi i sok z cytryny)



Przygotowanie

Botwinkę starannie wypłukać, pokroić w małe kawałki i gotować do miękkości w barszczu czerwonym i rosole warzywnym (przez ok 20 minut). Wystudzić, dodać jogurty, kefir, śmietanę, a następnie poszatkowane na tarce  jarzynowej obrane ze skórki ogórki, rzodkiewki, drobno pokrojony szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony czosnek. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem, solą (ewentualnie sokiem z cytryny i magi). Tak przygotowany chłodnik umieszczamy w lodówce do całkowitego schłodzenia. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz