poniedziałek, 14 maja 2012

Fondue czekoladowe

Składniki


1 tabliczka mlecznej czekolady
75 ml słodkiej śmietanki
dowolne owoce (truskawki, brzoskwinie, mandarynki, banany, kiwi) - mogą być świeże, suszone, z puszki lub z nalewki
1 kieliszek likieru lub nieco syropu z owoców (niekoniecznie)
ewentualnie biszkopciki




Przygotowanie

Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, wymieszać, można dodać również likier. Owoce pokroić na małe cząstki i nadziewać na wykałaczkę lub patyczki do szaszłyków. Zanurzać je w czekoladzie i zjadać od razu. Można także zamaczać w czekoladzie biszkopty.

Należy pamiętać, aby czekolada była cały czas w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu w specjalnym naczyniu do fondue. W przeciwnym razie istnieje ryzyko przypalenia.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz