sobota, 26 maja 2012

Pieczeń Rzymska z brokułami

Składniki

ok. kg mięsa mielonego mieszanego
2-3 kajzerki
1 łyzeczka musztardy
2 jajko
1/2 opakowania mrozonych brokułów lub 1/2 główki świeżego

przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, inne [wg uznania]

tłuszcz, bułka tarta





Przygotowanie

> Mięso wymieszać z jajkiem, musztardą, kajzerkami [wcześniej należy je namoczyć w wodzie lub mleku i odcisnąć] i przyprawami.
> Jeśli jest za rzadkie należy dodać trochę bułki tartej.
> Brokuły zblanszować - wrzucić na kilka minut do osolonego wrzątku.
> Keksówke wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
> Połowę mięsa wyłożyć do foremki, przez środek wyłożyć brokuły, przykryc resztą mięsa

> Piec ok. godz. w temp. 180st. [czas pieczenia zależy od wydajności piekarnika]. Można piec 30min. przykryte folią aluminiową, resztę czasu bez folii aby się ładnie zarumieniło

> Podawać z czym popadnie - ziemniaki z wody, ziemniaki pieczone, kopytka, frytki, kluski śląskie, ryż, chleb...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz