niedziela, 6 maja 2012

Smażone banany w cieście z lodami waniliowymi

Składniki

Podane składniki są na 4 porcje:4 banany3 jajka4 łyżki cukru3 - 5 łyżek mąki3 łyżki śmietanki 12% (w przypadku braku ratuję się np. 30%)parę truskawekolej do smażeniaodrobina rumulody waniliowe



Przygotowanie

Banany wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny przed przystąpieniem do robienia deseru.

Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Dodajemy do masy mąkę (zaczynamy od 3 łyżek i dodajemy wg uznania, tak by masa nie wyszła za bardzo gęsta) i śmietankę, następnie miksujemy wszystko razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z gotową masą w sposób bardzo delikatny (najlepiej łopatką, drewnianą łyżką, czymkolwiek - byle nie mikserem). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jakąś chwilę (zalecane by ta chwila wynosiła ok. 1 godziny, chociaż dobre wychodzi nawet i po 20 minutach).

W międzyczasie miksujemy truskawki z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy na patelni. Schłodzone banany obieramy ze skórek, kroimy na pół, skrapiamy rumem, następnie maczamy w cieście i kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Banany podajemy z lodami waniliowymi (tutaj polecam zwyczajne waniliowe, nie za słodkie), polane sosem truskawkowym.

W przypadku braku truskawek świetnie sprawdza się np. konfitura truskawkowa podgrzana na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz