poniedziałek, 7 maja 2012

Biszkopt zawsze udany

Składniki

Biały:
5 białek
5 żółtek
szczypta soli
20 dag cukru kryształu
1/3 szkl oliwy
1/3 szkl wody
28 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 szkl = 220 ml

Wersja cappuccino:
20 dag mąki + 8 dag suchego cappuccino

Wersja kakaowy 1:
20 dag mąki + 8 dag kakao ciemnego + do 1 łyżeczkai więcej proszku do pieczenia

Wersja kakaowy 2:
20 dag mąki + 8 dag budyniu czekoladowego w proszku




Przygotowanie

Biszkopt ten polecam wszystkim początkującym (i nie tylko). Nic tak nie zachęca do dalszego eksperymentowania w kuchni jak udany wypiek.... i tego Wam życzę!

Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i kolejno dodawać: cukier, żółtka, oliwę i wodę. Wyłączyć mikser, a następnie porcjami wsypywać mąkę i delikatnie oraz dokładnie mieszać łyżką.
Blachę (ok. 30x35cm lub tortownicę) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wylać biszkopt. Włożyć do zimnego piekarnika. Włączyć dół na 180 st i piec 10 min.
Następnie przełączyć na góra/dół i piec kolejne 15 - 20 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika obkroić nożem wokół formy, żeby równo "usiadł".
Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz