poniedziałek, 14 maja 2012

Bitki wieprzowe zapiekane

Składniki


4 plastry mięsa z łopatki, szynki lub karkówki,
2 średnie cebule,
mąka,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
olej do smażenia,
2-3 marchewki /opcjonalnie/





Przygotowanie

Mięso zbić jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Jeżeli użyjemy marchewki pokroić ją w kostkę i położyć na dno naczynia, a na marchewkę położyć mięso.

Cebulę obrać pokroić w półplasterki, zeszklić z odrobiną soli na pozostałym po mięsie tłuszczu.Następnie cebulkę ułożyc na mięsie. Całość posypać ziołami prowansalskimi, podlać odrobiną wody i zapiekać pod przykryciem w piekarniku w temp. 190 0C przez 20, a jeżeli dodamy marchewkę to 30 min.


Polecam ! - danie jest pyszne, a przy tym proste i bardzo łatwe w wykonaniu. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz