środa, 30 maja 2012

Zapiekanka troche czerwona.

Składniki

6-7 średnich ziemniaków


2 cebule


0,5kg mielonego


1 jajko 


1 mały słoik koncentratu pomidorowego


200ml śmietany słodkiej 18%


sól, pieprz, zioła prowansalskie


troche sera








Przygotowanie

Ziemniaki obrać ze skórki pokroić w plastry, posolić i podgotować na parze do prawie miękkości. (jeśli niemamy takiego garnka to obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie a pokroć jak ostygną) Mięso smażymy na patelni, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Podkoniec smażenia dodać pokrojoną w kostke cebule i jeszcze chwilke smażyć. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy i podlać troche wodą tak żeby powstał bardzo gęsty sos. Śmietane zmieszać z jajkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem na dno wyłożyć połowe ziemniaków na to mięso z patelni i reszte ziemniaków. Zalać śmietaną. Posypać serem. Zapiekać w piekarniku 180stop.c. 30-40minut.                      

                                           SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz