sobota, 26 maja 2012

Naleśniki na ostro

Składniki

Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 l mleka
1 jajko
olej

Farsz:
25 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 papryka (można użyć do tego pół zielonej i pół czerwonej, bądź całą w jednym kolorze).
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
20 dag pieczarek
1 średniej wielkości cebula
przecier pomidorowy
bazylia
oregano
sól, pieprz
oliwa lub inny tłuszcz do smażenia
mozarella



Przygotowanie

Farsz:
Cebulę, pieczarki oraz paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki podsmażyć na patelni, dodać mięso, kiedy mięso się zarumieni należy dodać paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Wlać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz bazylią i oregano według uznania. (Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać mąkę, najlapiej rozrobić ją z małą ilością wody w osobynym naczyniu, aby uniknąć brzydkich grudek w sosie).

Ciasto:
W misce rozbić jajko, dodawać stopniowo mleka i mąki, aby uzyskać idealną konsystencję ciasta (nie może być zbyt gęste, ani zbyt rzadkie), na koniec dodać odrobinę oleju.

Naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju (na małym ogniu), kiedy zarumienią się brzegi, przewrócić go na drugą stronę i smażyć przez chwilę.

Na gotowe ciasto nakładamy farsz, posypujemy startą mozarellą i zwijamy w rulonik.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz