czwartek, 17 maja 2012

Oko słonia

Składniki

Biszkopt: 6 jaj 3 łyzki cukru 3 czubate łyżki krupczatki 1 pełna łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1szk i 10 łyżek mleka 10dag posiekanych orzechów włoskich 3 płaskie łyżki mąki krupczatki 20dag masła 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2-3 banany



Przygotowanie

Białka ubić z cukrem.Nadal ubijając , dodawać pozostałe składniki.Wylać ciasto na natłuszczona dużą blaszkę.Piec 20min w temperaturze 170 stopni.Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.Zagotować 2/3szk mleka wlać krupczatkę rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnego mleka, i mieszając zagotowac.Osobno zagotować 10 łyżek mleka i sparzyć nim orzechy.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać zimny budyń i orzechy. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowana masą.Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany i zwinąć roladę.Polać ją polewą czekoladową i posypać orzechami.Przepis z Poradnika domowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz