czwartek, 3 maja 2012

Tarta czekoladowa z orzechowym toffi – Rachel Allen

Składniki

Ciasto:
250g mąki
125g masła(zimnego z lodówki)
łyżka cukru pudru
pół ubitego jajka

Masa toffi-orzechowa:
50g masła
75ml śmietanki 36 %
100g cukru brązowego (trzcinowego - rozdrobnionego)
150g posiekanych orzechów laskowych (uprażonych)


Masa czekoladowa:
200 ml śmietanki 36%
200 g gorzkiej czekolady (połamanej na mniejsze kawałki)






Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki ugnieść na miękką, gładką masę. Ciasto po ugnieceniu rozwałkować na ok. 1 cm na folii spożywczej (pomaga równomiernie przełożyć ciasto na blachę). Po rozłożeniu na blasze odciąć wystające brzegi.
Ciasto należy włożyć z blachą do lodówki na ok. 10 - 15 min. Na ciasto położyć pergamin, a na niego wyłożyć fasole czy groch - pomoże to utrzymać ciasto beż buchnięcia i zapadania się - po prostu będzie takie równe jak włożone surowe na blachę. Z fasolą piec ok. 15 min, potem ją wyciągnąć i piec jeszcze 10 min aż ciasto uzyska zloty kolor (piekarnik 190 st.)

Masa toffi-orzechowa:
Masło roztopić, dodać śmietankę chwile potrzymać na ogniu i dodać cukier trzcinowy. Gotować tak długo (ok. 7 min) aż masa zgęstnieje (będzie się burzyć i „bombelkować" - to dobrze). Na końcu dodać orzechy i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć równomiernie na ciasto. Masa nie tężeje na sztywno, ani też się nie ciągnie - jest za to delikatna.

Masa czekoladowa:
W rondelku rozgrzać śmietankę. Po zagotowaniu wrzucić czekoladę, chwilę pomieszać na ogniu i wyłączyć palnik. Już nie na ogniu wymieszać na gładką masę. Chwilę przestudzić i wylać na masę toffi-orzechową.

Tartę włożyć do lodówki, żeby masy trochę stężały.

Przepis podany w programie "Słodki Świat Rachel Allen" w TVN Style

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz