środa, 2 maja 2012

Paszteciki z boczkiem śliwkami i cebulą kasiuli

Składniki

Przepis  na ok. 30 szt. pasztecików:
Ciasto:
300 g mąki
200 g posiekanego zimnego masła
sól
1 jajko
50 ml mleka
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki majeranku

Do wykończenia:
 1 jajko do posmarowania
ok. 2 łyżek maku

Nadzienie:
ok. 300 g boczku wędzonego
ok. 3 łyżki powideł śliwkowych
2 duże cebule
pieprz
vegeta
1 łyżeczka majeranku
oliwa do smażenia






 





Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min 1 h. Rozwałkować i pociąć na ok. 3 paski: Nadzienie:
Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, doprawić przyprawami: vegetą, pieprzem i majerankiem. Schłodzić

Boczek pociąć na cienkie plastry (uwaga: zdecydowanie lepiej kroi się gdy boczek uprzednio lekko zamrozimy/ pocięte plastry boczku można rozbić). Na każdy pas ciasta układamy plastry boczku. Boczek smarujemy powidłami, na wierzch układamy podsmażoną cebulkę.

Zawijamy, z lekka dociskając. Smarujemy rozbełtanym jajem. Wierzch posypujemy makiem. Tniemy ukośnie na mniejsze kawałki. Pieczemy ok. 30 min (180 stopni).   Wyjdą nam chrupiące paszteciki, słodkawo - ostre z posmakiem wędzonego boczku.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz