wtorek, 8 maja 2012

Schab po rzeźnicku

Składniki


schab bez kości  ( 4 kawałki) 
trochę boczku  ( w zależności od ilości schabu) 50 g
trochę szynki gotowanej  100 g 
słodka papryka 
ogórek konserwowy (średni)
cebula
         sól, pieprz, cukier, słodka sproszkowana papryka
         koncentrat pomidorowy (trochę), kostka bulionowa


   



Przygotowanie

Kotlety schabowe rozbić słabo, oprószyć sola i pieprzem, obtoczyć w mące. bardzo słabo opiec  - na żółty kolor. 


Pokroić w paski: trochę boczku, szynki gotowanej, paprykę słodką, ogórek  konserwowy i cebulę. 

Na oleju w wyższej patelni z pokrywką podsmażać w kolejności: boczek, zeszklić cebulę, szynkę, paprykę, ogórek. Wszystko krótko dusimy podlewając ciepłą wodą lub bulionem. 

Dodajemy trochę sproszkowanej słodkiej papryki, koncentratu pomidorowego (nie może być czerwone!, potrawa ma zachować barwę składników).

Do smaku sól, pieprz, cukier. 

Na końcu wkładamy do sosu schab i krótko (około 15 minut) dusimy. Można uzupełnić sos wodą.





Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz