środa, 16 maja 2012

wódeczka pomarańczowy wisielec

Składniki

1 pomarańcza o grubej skórce
1 litr czystej wódki 45%
goździki-do 10 sztuk
10-15 dkg cukru

duży słój ok 3-4 litrowy
mocna nitka



Przygotowanie

Wódkę wlać do słoika i dodać cukier i mieszać ,aż się rozpuści.
Pomarańczę umyć i osuszyć i wbić w nią goździki.
Przekłuć pomarańczę grubą igłą i przewlec przez nią nitkę.
Następnie zawiesić w słoiku nad powierzchnią alkoholu tak, by owoc nie stykał się z nim.Słoik zakręcić dokładnie i odstawić w ciemne miejsce na ok 2 miesiące.Później zlewamy do butelek i rozpoczynamy degustację.Jest to przepis z kuchni kresowej,którą lubię(wódeczkę też)i polecam smakoszom



W butelce końcówka "wisielca" a w słoiku tylko co "powieszony"....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz