środa, 19 października 2011

Zupa krem z pomarańczy

Składniki


około 1 kg marchewek,
2 jabłka,
1 cebula,
2 pomarańcze,
około 200 ml śmietanki,
0,75 l bulionu warzywnego,
sól, pieprz





Przygotowanie

Marchewki obrać, pokroić w talarki. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulkę pokroić na listki. Z pomarańczy wycisnąć sok. Przygotować bulion. Podsmażyć cebulkę w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę i jabłka, jeszcze chwilę przesmażyć i zalać całość bulionem. Można dodać miąższ z pomarańczy. Dusić bez przykrycia około 30 minut, a następnie zdjąć z ognia. Zupę zmiksować, dodać śmietankę oraz sok z pomarańczy. Całość doprawić solą i sporą ilością pieprzu.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz