środa, 26 października 2011

Kurczak pod chrzanową pierzynką

Składniki

Składniki:



kurczak ugotowany w rosole lub mleku;
30g masła;
3 płaskie łyżki mąki;
1,5 szkl rosołu lub bulionu z kostki;
1,5-2 łyżki chrzanu tartego;
3 łyżki śmietany np. 18%;
3 łyżki grzybków marynowanych;
posiekana natka pietruszki;
przyprawy (sól, pieprz, ew. przyprawa do kurczaka).

Drugi sposób:

Jeżeli zdecydujemy się na kurczaka gotowanego w mleku, potrzebny będzie dodatkowo:



litr mleka.

                  
*szklanka o pojemności 250ml





Przygotowanie


       Rosół - tradycyjna polska zupa, towarzyszy nam przy niedzieli, ale i przy większych uroczystościach oraz świętach. Ponoć ma właściwości lecznicze, ale i zapobiegawcze, zwłaszcza gdy chcemy dłużej posiedzieć przy stole z teściem i szwagrem. Zatem w myśl powiedzenia "lepiej zapobiegać niż leczyć" na świąteczny obiad serwujemy rosół, który zawsze ma odświętny charakter. Ja proponuję odmienić oblicze drugiego dania, czyli kurczaka, który tym razem pokazał się w sosie chrzanowym z dodatkiem grzybowym. Pracy niewiele, a efekt wyśmienity, polecam.

Wykonanie:
     Masło roztopić na wolnym ogniu i dodać mąkę (nie rumienić). Zalać rosołem, następnie dodać chrzan oraz śmietanę - zagotować. Doprawić solą, pieprzem, dołożyć drobno pokrojone grzybki oraz natkę pietruszki. 
     Mięso z rosołu obsypać ulubioną przyprawą i lekko podsmażyć. Podawać z sosem.


Drugi sposób:
      Kawałki kurczaka wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy litrem mleka, dodajemy łyżkę soli, i zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy mięso razem z mlekiem do garnka z grubym dnem. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Następnie odlewamy mleko, a kawałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą. Przyprawiamy i podsmażamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz