niedziela, 30 października 2011

Jabłecznik

Składniki

JABŁECZNIK

4 szklanki mąki

4 żółtka

1 łyżka kwaśnej śmietany (lub dodatkowe żółtko)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru 

15 dag margaryny

2 łyżki jogurtu(może być waniliowy, truskawkowy...)
 
Jabłka:

8 dość dużych jabłek
1 mała łyżeczka cynamonu






Przygotowanie

Wszystko razem zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części (jedna mniejsza jedna większa) i włożyć do zamrażarki na pół godziny.


JABŁKA:

Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 8 dość dużych jabłek (może być więcej), ubić 2 białka na pianę i wsypać ok. 2 łyżki cukru. Już ubitą pianę dodać do jabłek i dodać małą łyżeczkę cynamonu.

Zetrzeć większą część ciasta na średniej wielkości blachę na tarce z grubymi oczkami. Na to położyć wymieszane jabłka z cynamonem i pianą.

Ubić 2 pozostałe białka(można dołożyć jedno białko) i dodać 2 łyżki cukru. Rozłożyć na jabłkach. Na koniec zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w około 200 * C

Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym i po upieczeniu ciasta zaraz posypać je.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz