sobota, 8 października 2011

Makaron z boczkiem i śmietaną

Składniki

- 300 g makaronu rurki,


- 1 cebula pokrojona w kostkę,


- 2 ząbki czosnku, przemielić przez praskę,


- 175 g wędzonego boczku, pokroić w cienkie, nieduże plastry,


- 2 jajka,


- 175 ml kwaśnej, gęstej śmietany,


- 100 g sera,


- pieprz, bazylia





Przygotowanie

1. Makaron ugotować.

2. Podsmażyć boczek na patelni (nie dawać oleju, chyba że jest bardzo chudy). Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodać posiekaną cebulę i czosnek.

3. Przygotować sos: Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, pieprzem i bazylią.

Do posmażonego boczku z cebulą i czosnkiem, dodać makaron. Smażyc na wolnym ogniu około 3 minuty. Dodać sos, energicznie mieszać do rozpuszczenia sera i gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz