czwartek, 6 października 2011

Moje ogórki po meksykańsku

Składniki

- 2,5 kg ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 4 łyżki soli
- 1,5 szkl octu
- 8 łyżek oleju
- 1 mała łyżeczka chili
- 1/2 kg cukru



Przygotowanie

Ogórki pokroić na 4 części zasypać solą, odstawić na 6 godzin. Po upływie 6 godz. odlać wodę z ogórków, posypać chili i pogniecionym czosnkiem.
Olej zagotować odczekać aż wystygnie, zalać ogórki.
Ocet z cukrem zagotować odczekać aż wystygnie, zalać ogórki.
Odstawić wszystko na 12 godzin, po upływie czasu wkładać do słoików już nie gotować. Ogórki przechowują się pięknie i zaręczam, że są bardzo smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz