piątek, 7 października 2011

Karczek marynowany na grilla

Składniki

1 kg karczku

200 ml oleju lub oliwy
1 cebula pokrojona w paski
3 ząbki czosnku w plasterkach
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
5 łyżek przyprawy do Grilla Kamis (klasyczna)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz



Przygotowanie

Karczek pokroić w plastry, bardzo delikatnie rozbić, posolić, oprószyć przyprawą do Grilla i znów delikatnie tłuczkiem wbić przyprawę w plastry mięsa.

Z pozostałych składników + 2 łyżki przyprawy do Grilla, zrobić marynatę i włożyć w nią karczek. Całość wstawić na minimum 5 godzin do lodówki.

Sposób podania:

z młodymi ziemniaczkami, kefirem i sałatką z pomidorów
z frytkami i zimnym piwem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz