środa, 12 października 2011

Placki ziemniaczane z warzywno-kurczakowym sosem

Składniki

Składniki:


na placki ziemniaczane:


1 kg ziemniaków


1 jajko


2-3 łyżki mąki pszennej


sól, pieprz




niekoniecznie: - 20 dag chudej szynki




sos:


3 pojedyńcze filety


pół papryki czerwonej


1 mały por


pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej


30 dag pieczarek


mała puszka kukurydzy 


1 kostka rosołowa


2-3 łyżki oleju


1/4 szklanki wody


2 łyżki koncentratu pomidorowego


1 łyżka pikantnego ketchupu 


0,5 szklanki mleka


2 łyżki śmietany


1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


sól, pieprz









Przygotowanie

Placki ziemniaczne:

Ziemniaki ścieramy na małych oczkach, następnie odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki, czyli (ziemniaki, jajko, mąka, sól, pieprz i szynkę) mieszamy razem. Z powstałej masy smażymy placki.


Sos:

Na oleju podsmażamy pieczarki, por, poprykę i fasolkę szparagową.

W wodzie rozrabiamy koncentrat pomidorowy i ketchup - zalewamy warzywa.

Oddzielnie gotujemy filety z kostką rosołową do miękkości. Kiedy mięso jest gotowe - kroimy go w kostkę. Dodajemy do warzyw.

Jeżeli sos jest bardzo gęsty to podlewamy go wodą.

Dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy kukurydzę. Mieszamy.

W kubku rozrabiamy mąkę, śmietanę i mleko. Całość zalewamy energicznie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdego placka nałożyć porcję sosu.

Smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz