sobota, 29 października 2011

Kotlety z kapusty a la gołąbki

Składniki

-o.5 kg ryżu
-o.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
-1 kapusta średnia
-2 cebule
-3 jajka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-sól
-pieprz


-bułka tarta /do panierowania
-olej/do smażenia



Przygotowanie

Kapustę poszatkować,cebule drobno pokroić,wymieszać razem,osolić i odstawić na 2 godziny.
Ugotować ryż.
Mięso usmażyć,doprawić np.przyprawą DO MIęSA MIELONEGO.
Po dwóch godzinach odcisnać wodę od kapusty,wszystkie składniki połączyć.
Lepić zgrabne,owalne kotleciki.
Obtaczać je w bułce,smażyć na oleju na złoty kolor.

świetnie smakują polane sosem pomidorowym

ja go robię tak:
1łyżkę smalcu roztapiam,na to 1 cebulka drobno pokrojona,trzeba zeszklić.Na to 1 łyżkę czubatą mąki,chwilkę podsmażam,podlewam wodą,do tego liść laurowy+ziele angielskie+vegeta+kostka rosołowa-pogotować ok 5 min.Dodaję pół szklanki przecieru pomidorowego PUDLISZKI,zagotować.Zaprawić 2łyżkami śmietany.Gdyby było za rzadkie,można zagęścić dodatkowo mąką ze śmietaną.
Ten przepis wydaje mi się najlepszy ze wszystkich które próbowałam.POLECAM
i S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz