poniedziałek, 10 października 2011

Faworki rumowe

Składniki


Składniki:

3 szkl. mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 szkl. cukru,

1 cukier waniliowy,

skórka otarta z 1/2 cytryny,

3 jajka,

2 łyżki rumu,

1/2 kostki margaryny,

smalec lub olej do smażenia,

cukier puder do posypania.




Przygotowanie


Zagnieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, margarynę, skórkę

cytrynową, jajka oraz rum.

Ciasto owinąć folią i odstawić na 1 godz. do lodówki.

Rozwałkować ciasto na cieniutki placek i pokroić na prostokąty

o wymiarach 5cm x 10cm.

Każdy prostokąt naciąć w środku wzdłuż na długość 5cm i przewinąć

Faworki smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.



Dzięki dodatkowi rumu uzyskują nowy, interesującu smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz