piątek, 14 października 2011

Protal - kapusta faszerowana

Składniki

1 kg żołądków z kurczaka
0,5 kg mięsa indyczego - gulaszowego
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 główka kapusty włoskiej
4 jajka
kilka pieczarek
przyprawa typu vegeta
kostki rosołowe drobiowe



Przygotowanie

żołądki i mięso opłukać pod bieżącą wodą, usunąć kawałki tłuszczu, zalać wodą, dodać vegete do smaku i ugotować do miękkości - około 45 minut obrać warzywa i dodać do mięsa około 15 minut przed końcem gotowania przecedzić mięso - wywaru nie wylewamy, bo można z niego zrobić np. krupnik dla rodzinki mięso razem z warzywami po wystudzeniu, mielimy przez maszynkę, dodajemy podsmażone na patelni bez tłuszczu pieczarki i jajka - mieszamy dokładnie, można doprawić wg własnego gustu z kapusty ściągamy liście i obgotowujemy je około 1 minuty w osolonej wodzie

porcje farszu kładziemy na liść i zawijamy jak gołąbki

układamy "gołąbki" w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rosołkiem z kostki i dusimy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz