niedziela, 23 października 2011

Ciasto piernikowe

Składniki


3 szklanki maki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
pol szklanki oleju
6 lyzek powidel sliwkowych lub wisniowych
2 lyzki miodu
2 lyzki kakao
przyprawa do piernika
1 lyzeczka z czubkiem sody





Przygotowanie

Jajka miksujemy z cukrem na puszysta piane, dodajemy mleko, olej i mieszamy.
Dodajemy kakao, sode, miod, przyprawe do piernika, powidla i make.
Dokladnie miksujemy.
Do wysmarowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180° przez okolo 40/50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w srodku.
Przestygniete ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopiona czekolada.

Nawet moje dzieci niejadki wsuwaly, az im sie uszy trzesly

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz