poniedziałek, 17 października 2011

ORZECHOWIEC z jabłkami palce lizać

Składniki

4 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

2/3 szklanki oleju

1 szklanka rodzynek

1 szklanka orzechów włoskich (połamanych)

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jabłek pokrojonych w kostkę





Przygotowanie

Utrzeć jajka z cukrem, dolać olej. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wsypać do jajek. Dodać rodzynki i orzechy, wsypać jabłka, wszystko wymieszać.

Piec 1 godz. w temp. 160 – 170 st.

Jak wystygnie można polać polewą: rozpuścić czekoladę w rondelku z małą ilością mleka i polać nią ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz