poniedziałek, 10 października 2011

Łazanki z opieńkami

Składniki

25 dag mąki
3 jaja
2 łyżki masła
1 kapusta (ok. 1 kg)
1-1,5 sztuk cebuli
sól i pieprz do smaku
50 dag opieniek (świeżych lub z solanki)
3-4 łyżki masła do zapiekania

 






Przygotowanie

Opieńki, jeśli świeże, oczyścić, opłukać, nastawić do  zblanszowania (ok. 5 min) w niewielkiej ilości wrzątku. Odcedzić.

Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle. Dodać zblanszowane grzyby i dusić razem 3 - 4 minuty. Następnie dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dusić wszystko razem około 15 min pod przykryciem.

Z mąki jaj i niewielkiej ilości wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować je cienko, a gdy przeschnie, pokroić. Łazanki gotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z masłem.

Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć na nim warstwami łazanki, kapustę z grzybami, obłożyć wiórkami lub plasterkami masła i zapiec w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz