Składniki
1,5 szk. soczewicy
1 srednia cebula
1l . bulionu
3 łyżki oliwy
1 łyżk przecieru pomidorowego
3 łyżeczki vegety
sól, pieprz, czerwona mielona papryka
Przygotowanie
Soczewice przekldamy do miski a nastepnie zalewamy ja woda i moczymy ok 1 godziny.
W garnku rozgrzewamy oliwe po czym dodajemy posiekana w kostke cebule. Kiedy cebulka sie zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy , mieszamy. Nastepnie do garnka przekladamy soczewice i zalewamy ja bulionem ( tak zeby bulion przykryl cala soczewice ). Calosc gotujemy do momentu kiedy soczewica sie rozpadnie. Tak przygotowana zupe miksujemy po czym vegeta sola pieprzem i czerwona papryka. Tak przygotowana zupe miksujemy.
W Turcji posilki sa dosc tluste i ostre , dlatego tez czesto do zupy z soczewicy przygotowuje sie sos ,ktorym poewa sie przed podaniem zupe ( moja wersja :2 lyzki oliwy czerwona mielona papryka calosc smazymy na patelni ) .
Afiet Olsun!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz