czwartek, 9 lutego 2012

Zupa-Krem z soczewicy / Mercimek Çorbası

Składniki


 1,5 szk. soczewicy
1 srednia cebula
1l . bulionu
3 łyżki oliwy
1 łyżk przecieru pomidorowego 
3 łyżeczki vegety
sól, pieprz, czerwona mielona papryka 




Przygotowanie

Soczewice przekldamy do miski a nastepnie zalewamy ja woda i moczymy ok 1 godziny. 

W garnku rozgrzewamy oliwe po czym dodajemy posiekana w kostke cebule. Kiedy cebulka sie zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy , mieszamy.

Nastepnie do garnka przekladamy soczewice i zalewamy ja bulionem ( tak zeby bulion przykryl cala soczewice ). Calosc gotujemy do momentu kiedy soczewica sie rozpadnie.

Tak przygotowana zupe miksujemy po czym vegeta sola pieprzem i czerwona papryka. Tak przygotowana zupe miksujemy. 

 

W Turcji posilki sa dosc tluste i ostre , dlatego tez czesto do zupy z soczewicy przygotowuje sie sos ,ktorym poewa sie przed podaniem zupe ( moja wersja :2 lyzki oliwy czerwona mielona papryka calosc smazymy na patelni ) .

 

Afiet Olsun!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz